Tips - Fruitvliegjes Bestrijden

Fruitvliegjes hou je weg door nergens eten te laten liggen, maar dat weten we inmiddels wel. De fruitvliegjes reageren sterk op hun reukzin. Behalve dat er geuren in huis zijn die ze heerlijk vinden en waar ze op af komen, kan je ook geuren creëren waar ze niet van houden. Waar fruitvliegjes ook niet van houden, is een goede luchtdoorstroming. Als je onderstaande tips toepast, in combinatie met de algemene stappen om fruitvliegjes te voorkomen, dan wordt de kans op een fruitvliegenplaag flink verkleind.

Tips met geuren

De meeste insecten houden niet van sterk, kruidig ruikende geuren. Fruitvliegjes zijn ook insecten, en de meeste insecten houden hier ook niet van. Met deze kennis in je achterhoofd kan je hier je voordeel mee doen.

  • Basilicum en lavendel geven voor fruitvliegjes een onaantrekkelijke geur af. Zet een paar plantjes basilicum en takjes lavendel op de vensterbank in de keuken of op het aanrecht. De fruitvliegjes zullen je keuken hierdoor minder aantrekkelijk vinden.
  • Kruidnagel, salie, dille of knoflook vinden de fruitvliegjes afschuwelijk. Leg tussen het fruit op de fruitschaal kruidnagels en knoflookteentjes. Grote kans dat de fruitvliegjes wegblijven.
  • Maak je keuken schoon met een schoonmaakmiddel dat niet naar fruit ruikt. Gebruik een sterk geurend schoonmaakmiddel met bijvoorbeeld de geur van eucalyptus.
  • Sprenkel een paar druppels basilicumolie of olie van ander sterk geurende kruiden in je vuilnisbak. Dit maskeert de geur van rottend voedsel een beetje.
  • Wikkel je groente- en fruitafval eerst in een krantenpapier voordat je het in de GFT-afvalbak gooit. Dit houdt de, voor fruitvliegjes heerlijke, rotte geur aardig tegen.

Tips met luchtdoorstroming

De fruitvliegjes houden niet van een goede luchtdoorstroming. Ook hier is iets voor te doen zodat je fruitvliegjes op afstand houdt.

  • Houd de lucht in je huis fris, door regelmatig te luchten. Doe meerdere ramen tegenover elkaar open. Dit zorgt voor een flinke luchtdoorstroming.
  • Zet een elektrische ventilator bij je fruitschaal. De vliegjes kunnen door de wind niet op je fruit landen en blijven hierdoor weg. Een ventilator houdt ook andere vliegen op afstand. Beter kun je het niet hebben!

Fruitvliegvrij in 5 stappen

Stap 1: Bron vinden

Vind de bron waar de fruitvliegjes vandaan komen. Met andere woorden: waar de meeste fruitvliegjes zitten. Als je maar enkele fruitvliegjes hebt, is deze plek lastiger te vinden.

Stap 2: Deze plek opruimen

Maak deze plek vrij van etensresten, vuile vaat en lege blikjes of flesjes. Verschoon ook de prullenbak en houd hem schoon.

Stap 3: Fruitvliegjes haard goed schoonmaken

Maak vervolgens de plek waar de fruitvliegjes zitten goed schoon. Gebruik hiervoor een schoonmaakmiddel zonder fruitgeur. Ook citroengeur mag niet, daar komen fruitvliegjes juist op af.

Stap 4: Bestrijdingsmiddel toepassen

Pas het bestrijdingsmiddel dicht bij de bron toe. Dit kan een zelfgemaakte fruitvliegval zijn, of een gekocht bestrijdingsmiddel.

Stap 5: Stappen 2 & 3 herhalen

De laatste stap is eigenlijk heel simpel. Herhaal stappen 2 en 3. Vergeet deze stap niet, want anders heb je binnen de kortste keren de fruitvliegjes terug op visite.

Voor meer informatie over het voorkomen van fruitvliegjes, lees dan verder in fruitvliegjes in huis voorkomen.