Gezondheidsrisico's Fruitvliegjes

Fruitvliegjes lijken nooit alleen te zijn, maar altijd meteen in een heel grote kolonie. Dit zwermt dan op en om het voedsel dat je nog wilde eten… hmm, niet echt lekker… Maar zijn de fruitvliegjes eigenlijk schadelijk voor de gezondheid? Welke gezondheidsrisico’s nemen de vliegjes met zich mee?

Fruitvliegjes en Gezondheidsrisico’s?

Fruitvliegjes zijn eerder irritant dan dat ze je echt ziek kunnen maken. Een fruitvliegplaag dient wel bestreden te worden. Als je de fruitvliegjes erg lang laat zitten, zullen ze toch bacteriën verspreiden. Fruitvliegjes zijn nog altijd vliegjes die overal op zitten en heen en weer vliegen. Op deze manier kunnen ze, net zoals grotere vliegen, micro-organismen ziektes verspreiden. Door de verspreiding van micro-organismen kan dat je gezondheid aantasten.

Hygiëne

In principe leggen fruitvliegjes hun eitjes op rijp of rottend fruit, maar niet erin. Schone keukenHet is dus verstandig om je fruit altijd eerst te wassen en dan te schillen voordat je het opeet. Groente en fruit wassen zou eigenlijk altijd moeten gebeuren voordat het opgegeten wordt. Niet alleen tijdens een fruitvliegplaag. Om eventuele micro-organismen te voorkomen, kan het voedsel het beste altijd goed afgedekt zijn tot dat je het wilt opeten. Ook na het eten is het verstandig om alles direct schoon te maken en op te ruimen. Op deze manier hebben ziektes en micro-organismen geen kans. Een geruststellend weetje is dat fruitvliegjes niet op (rottend) vlees afkomen.

Bewaar voedsel altijd in de koelkast. Hier komen fruitvliegjes over het algemeen niet bij. Zo kunnen ze ook geen eitjes in je eten leggen. Om nou voedsel te eten waar fruitvliegjes massaal hun eitjes in gelegd hebben, lijkt me niet zo gezond.

Hygiëne is dus erg belangrijk. Wanneer je de algemene regels van hygiëne in acht houdt, zullen de fruitvliegjes alleen maar irritant zijn. Ze zullen dan geen gezondheidsrisico’s met zich meenemen. Als je een fruitvliegjesplaag hebt, is het wel verstandig om direct actie te ondernemen door ze te bestrijden.