Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /home3/teatreeo/domains/fruitvliegjes.net/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Levenscyclus Fruitvlieg

De levenscyclus van een fruitvliegje is heel speciaal. Het vliegje ondergaat een hele metamorfose tijdens zijn leven.

De snelheid van het ontwikkelingsproces en de levensduur van de vliegjes, hangt vooral af van de temperatuur waarin ze zich bevinden.

Levensduur fruitvlieg

Een fruitvliegje doorloopt 4 verschillende stadia om van een bevrucht eitje een volwassen fruitvlieg te worden. Bij 29˚C is de ontwikkeling van de fruitvliegjes het snelst en is de totale levensduur ongeveer 30 dagen. Bij een hogere of lagere temperatuur dan 29˚C, duren de verschillende stadia langer. De levensduur wordt niet alleen bepaald door de temperatuur, maar ook door met hoeveel de vliegjes bij elkaar leven. Zijn ze met te veel, dan kan dat de levensduur al snel verkorten naar 2 weken.

Voortplanting fruitvliegje

Er kan pas een nieuw fruitvliegje geboren worden, wanneer het vrouwtjes fruitvliegje een bevrucht eitje legt. Om bevruchte eitjes te krijgen, zal er eerst gepaard moeten worden. Voordat fruitvliegjes met elkaar gaan paren, moet het mannetje eerst het vrouwtje ‘versieren’. Dit doet hij door met zijn vleugeltjes te trillen en een beetje heen en weer te dansen. Als het vrouwtje de toenaderingen accepteert, kan het paren beginnen. Het mannetje klimt dan op de rug van het vrouwtje en laat een paar 100 spermacellen in haar los. Het paringsproces duur ongeveer een half uur.

Eitjes leggen

Het vrouwtje kan de spermacellen ongeveer 2 weken bewaren. Elke keer als ze een eitje legt, gebruikt ze een spermacel om het eitje te bevruchten. Wanneer het bevruchte eitje gelegd is, begint de ontwikkeling van een nieuw fruitvliegje.

Ontwikkeling fruitvliegje

Een fruitvliegje doorloopt 4 stadia om van een ei een volwassen fruitvlieg te worden: ei-larve-popstadium-volwassen fruitvlieg. Zoals hierboven is te lezen, is de duur van elke fase afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij een ideale temperatuur van rond de 29˚C

Levenscyclus van de fruitvlieg, van ei tot volwassen fruitvlieg

1e stadium: Het ei

Een volwassen vrouwtjes fruitvlieg legt een ei in rottend organisch materiaal, het liefst in fruit of groente.

2e stadium: De Larve

Na ongeveer 24 uur ontwikkelt het eitje zich in een larve. Het enige wat de larve doet is eten, eten en nog eens eten. Ze eten ongeveer 4 dagen lang. Al deze energie zullen ze straks nodig hebben om van larve naar vlieg te transformeren.

3e stadium: Pop

De larve zoekt een donkere, droge plek uit om zich te verpoppen. In dit stadium ontwikkelt het vliegje zijn 2 vleugels en 6 pootjes. Het popstadium duurt ongeveer 4 dagen.

4e en laatste stadium: Volwassen fruitvlieg

Eenmaal uit de pop, zal het vliegje na ongeveer 12 uur volwassen zijn. Vrouwtjes leggen zo’n 5 eitjes per keer, in totaal ongeveer 400-800 eitjes in hun leven.

Hierna begint alles weer van voor af aan. Met de wetenschap dat een vrouwtjes fruitvlieg maximaal 800 eitjes kan leggen kan je wel nagaan dat een plaag zo is geboren.