Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /home3/teatreeo/domains/fruitvliegjes.net/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Kunnen fruitvliegjes bijten?

Soms hoor je mensen zeggen dat ze gestoken zijn door fruitvliegjes. Maar kunnen fruitvliegjes eigenlijk wel bijten of steken?

Stekende vliegen of muggen laten vaak een jeukende plek of bult achter. Vreselijk irritant is dat. Gelukkige steekt of bijt niet elke vlieg die je ziet. Om te weten of de fruitvlieg kan steken of bijten, moeten we eerst even bekijken waarvan een fruitvlieg leeft.

Wat eet een fruitvlieg?

Er bestaan naar schatting wel 1000 soorten fruitvliegjes. Toch vallen ze allemaal onder de naam “fruitvlieg”. Fruitvliegjes houden van rottend en overrijp fruit. Alcohol, azijn en rottend groente zijn ook zeer geliefd bij de fruitvlieg. Het kleine vliegje is vegetarisch. Het eet geen vlees en drinkt geen bloed! Als voedingsbron ben jij dus helemaal niet interessant voor de fruitvlieg!
Fruitvliegjes op zoek naar eten

Maar kunnen fruitvliegjes dan wel bijten?

Het antwoord op de vraag of fruitvliegjes je kunnen bijten, is simpelweg nee. Fruitvliegjes kunnen je zelfs niet bijten, want ze hebben geen tanden! Als fruitvliegjes eten, bijten ze niet eens in het voedsel. Ze scheiden een bepaalde vloeistof uit die hen helpt bij het verteren van voedsel. Vervolgens zuigen de lekkernij op.

Toch bultjes van fruitvliegjes?

Soms lijkt het alsof fruitvliegjes wel bijten. Het bewijs is allemaal kleine, jeukende rode bultjes of plekjes. Toch bestaat het niet dat dit het gevolg is van fruitvliegbeten of steken.

Er kunnen wel andere oorzaken zijn van de jeukende bultjes of plekjes, zoals:

Allergische reactie

Het is mogelijk dat je allergisch bent voor de bacteriën die fruitvliegjes met zich meedragen. Bij een allergische reactie zie je vaak rode plekjes of bultjes die jeuken. Het lijken dan net kleine insectenbeetjes.

Knutten

Soms worden fruitvliegjes verward met andere piepkleine vliegjes. Bijvoorbeeld met knutten. Knutten zijn piepkleine muggen die je steken en jeukende bultjes achterlaten. Knutten worden ook wel zandvliegjes of meurzen genoemd.

De larven van deze kleine steekvliegjes, leven vooral in kleine plasjes water. Heb je last van knutten in huis? Zorg dan dat er nergens vocht ligt en vervang je vuilnisbak regelmatig. Dan verdwijnen de vervelende steekvliegjes vanzelf weer.

Knutten of fruitvliegjes: altijd bestrijden!

Gelukkig bijten de fruitvliegjes niet en zijn ze wat dat betreft ongevaarlijk. Fruitvliegjes kunnen wel allerlei bacteriën verspreiden waardoor het een klein gezondheidsrisico met zich meebrengt. Probeer altijd om insecten in huis te bestrijden. Het maakt niet uit of het nou kleine steekvliegjes zijn of fruitvliegjes. Het is niet hygiënisch om de diertjes in huis te hebben.