Fruitvliegjes in planten

Er zijn nergens fruitvliegjes in huis, behalve fruitvliegjes in planten. Hè wat vervelend! Het lijkt wel alsof je nooit van die kleine rotvliegjes afkomt! Gelukkig valt hier ook iets aan te doen!

Wat eerst belangrijk is om na te gaan is of de kleine vliegjes wel echt fruitvliegjes zijn. De kans is namelijk heel erg groot dat die kleine vliegjes helemaal geen fruitvliegjes zijn, maar rouwvliegen. Deze rouwvliegen zijn namelijk ook zo klein. Om erachter te komen met wat voor soort vliegjes je te maken hebt, kan je kijken wat er gebeurt wanneer je de plant water geeft. Gaan de vliegjes bij het geven van water direct vliegen? Dan heb je waarschijnlijk last van rouwvliegen.

De Rouwvlieg

De rouwvlieg (ook wel humus- of mosvliegjes genoemd) is eigenlijk een piepklein mugje van ongeveer 4-5 millimeter groot. De larven van deze kleine rouwvliegjes leven van rottende plantenwortels en soms ook van de stam van de plant. De vrouwtjes rouwvlieg legt haar eitjes graag in vochtige aarde. Zodra de larf uit zijn ei komt, kruipt hij direct de grond in om al het lekkers wat hij tegen komt, op te eten. Als er heel veel van deze larven in de plantenpot zitten, kan dit de plant schaden. Kleine plantjes hebben sneller last van de larven. Zijn de larven eenmaal ontpopt tot vlieg, dan doen ze de plant geen kwaad meer. De natuurlijke vijanden van rouwvliegen zijn duizendpoten, roofmijten en nematoden (rondwormen).

Rouwvlieg bestrijden

Om geen rouwvliegjes in je planten krijgen, mag de aarde van de plant niet te vochtig worden.Kamerplant Doe de plant dan ook altijd in een pot met een gat aan de onderkant zodat overtollig water weg kan vloeien. Wanneer je een nieuwe plant koopt, check deze in de winkel goed op insecten en wanneer je thuis bent, houdt de plant dan minimaal 2 weken apart van alle andere planten. Heb je geen insecten kunnen ontdekken in de 2 weken? Dan is hij insectvrij.

Heeft de plant wel rouwvliegjes? Geen paniek! Er zijn verschillende manieren om de rouwvliegjes kwijt te raken.

Apart zetten van de plant

Als je een plant hebt met rouwvliegjes, houd deze dan apart van andere planten. Op deze manier is de kans kleiner dat ze alle andere planten infecteren.

Plant onaantrekkelijk maken voor de rouwvliegjes

Laat de aarde een beetje uitdrogen en haal alle afgevallen blaadjes uit de pot. Haal vervolgens de bovenste laag potgrond uit de plant en doe hier gewone zand overheen. De vliegjes zullen de plant een stuk minder aantrekkelijk vinden om hun eitjes in te leggen. Om de volwassen vliegjes te doden, kan je een bakje wijn naast de plant neerzetten.

Nieuwe potgrond

Koop nieuwe potgrond en inspecteer of hier geen vliegjes inzitten. Haal de geïnfecteerde plant uit de pot en haal zo veel mogelijk aarde van de wortels weg. Haal rotte stukjes wortel ook weg. Leg dan een beetje nieuwe potgrond in de bodem van de pot. Doe dan de plant weer terug in de pot en leg de rest van de aarde rondom de plant. Leg op het laatste nog een laagje gewone zand over de potgrond.

Toevoegen van nematoden

Nematoden zijn rondwormen en een natuurlijke vijand van de rouwvlieg. In de natuur komen de nematoden heel veel voor. Er bestaan veel verschillende soorten nematoden. Ze worden wel vaker ingezet als natuurlijke vijanden om insectenplagen en om slakken te bestrijden.

De soort die je nodig hebt om de rouwvlieglarven te bestrijden is: Steinernema feltiae. De nematoden kan je kopen in een verpakking. Deze moet je dan oplossen in water en dan de planten het mengsel geven. De nematoden voeden zich met de larven. Zijn alle larven dood, dan sterft de nematoden ook. Het is wel belangrijke dat je de juiste soort nematoden koopt, omdat sommige soorten de planten ziek kunnen maken.

Heb je toch fruitvliegjes in je plant?

Heb je de plant water gegeven en de vliegjes blijven zitten, dan heb je waarschijnlijk toch fruitvliegjes in je plant. Om de fruitvliegjes te bestrijden, haal dan als eerste alle blaadjes, die van de plant afgevallen zijn, weg. Zet vervolgens een fruitvliegval naast de pot.

Knoflook teentjesWat ook helpt om de fruitvliegjes weg te jagen is om wat kruidnagels en knoflooktenen bovenop de potgrond te leggen. Fruitvliegjes houden hier niet van en zullen elders hun geluk vinden. Zorg er natuurlijk wel voor dat de rest van je huis ook onaantrekkelijk is voor fruitvliegjes.